Aardgasvrij wonen stappenplan
Aardgasvrij wonen: zo pakt u het aan
In 2050 wil Nederland volledig aardgasvrij zijn. Stap voor stap gaan we huizen verduurzamen zodat we zonder aardgas kunnen verwarmen. Dat is nodig voor het klimaat, maar kan ook goed zijn voor uw energierekening en wooncomfort. Bekijk hier het stappenplan voor een duurzaam huis.
Van aardgas naar schone energie
Van aardgas naar hernieuwbare (schone) energie, dat is wat aardgasvrij wonen betekent. Een bestaand huis heeft daarvoor mogelijk wel aanpassingen nodig. Dat hoeft trouwens niet in één keer, maar het mag wel. Aardgasvrij wonen vraagt vooral om efficiënter en dus minder gebruik van energie.
Stappenplan aardgasvrij wonen
Om aardgasvrij te kunnen wonen zijn vaak meerdere aanpassingen nodig, maar die hoeft u niet allemaal in één keer te maken. Elke stap is een verbetering. Met dit stappenplan maakt u uw huis meer aardgasvrij.
- Isolatie checken
- Ventilatie checken
- Radiatoren checken
- Subsidies checken
- Cv-ketel vervangen
- Elektrische koken
- Zonnepanelen plaatsen
Isolatie checken
Een goede isolatie is nodig om zo efficiënt mogelijk om te gaan met opgewekte warmte. Denk hierbij aan muren, ramen, vloeren en dak. Elke isolatiestap die u nú neemt, verlaagt mogelijk uw energierekening en uw CO2-uitstoot. Maar wat is bij u de beste aanpak?
Doe een isolatie-zelfcheck (Milieu Centraal)
Meer over isoleren (Milieu Centraal)
Ventilatie checken
Overweegt u een betere isolatie? Kijk dan ook naar de ventilatie. Frisse lucht in huis is heel belangrijk voor de gezondheid. Tegelijkertijd is het efficiënter als die lucht ook direct verwarmd is.
Tip: Vervangt u alleen glas of kozijnen? Dan is het handig om zelfregelende roosters te laten plaatsen. Zo ventileert u direct een stuk slimmer.
Meer over ventileren (Milieu Centraal)
Radiatoren checken
Verwarmen via een warmtepomp of warmtenet gebeurt op een lagere temperatuur dan via een cv-ketel. Zo tussen de 35 tot 55 graden in plaats van 70 tot 80 graden. Uw radiatoren moeten daarbij voldoende warmte kunnen afgeven.
Tip: Check eens of uw huis nu al comfortabel warm wordt door de cv-ketel op 50 graden te zetten.
Meer over radiatoren (Milieu Centraal)
Subsidies checken
Uw huis verduurzamen? De overheid helpt u graag een handje. Slim dus, als u ook even kijkt of u subsidie of andere hulp kunt krijgen. Dat kan namelijk flink schelen. Wij hebben de subsidies voor u op een rij gezet.
Cv-ketel vervangen
Isolatie en ventilatie helemaal in orde? Dan is een cv-ketel vervangen een mooie volgende stap. Krijgt u geen warmtenet of collectieve warmtepomp in uwwijk? Dan is een volledig elektrische warmtepomp nodig voor gasloos wonen. Veel mensen kiezen nu nog voor een hybride warmtepomp. Deze krijgt ‘hulp’ van de cv-ketel als het buiten te koud wordt.
Elektrisch koken
Kookt u op een gasfornuis? Een inductieplaat is niet alleen een oplossing om gas te vervangen, het is ook beter voor uw gezondheid omdat er minder verbrandingsgassen vrijkomen. En als het de laatste plek in huis is waar u nog aardgas verbruikt, dan is het ook vanwege de kosten slim om over te stappen op inductie.
Tip: Keuken aan vervanging toe? Ga dan direct voor inductie. Bijna de helft van alle verkochte kookplaten is al een inductiekookplaat.
Zonnepanelen plaatsen
Om aardgasvrij te wonen heeft u geen zonnepanelen nodig. U kunt de benodigde elektriciteit ook van het net halen. Een steeds groter deel van die elektriciteit komt overigens van hernieuwbare bronnen, zoals wind en zon. Wel kunt u met zonnepanelen op uw dak uw eigen hernieuwbare stroom opwekken en het bespaart u elektriciteitskosten.
Tip: Lastig kiezen bij beperkt budget? Met goede isolatie (muren, ramen vloeren, dak) legt u de basis voor een aardgasvrij huis. En ook dát scheelt direct energie!