Energielabels
Energielabels voor huizen
Energielabels voor huizen laten zien hoe energiezuinig een woning is. Hoe beter het energielabel, hoe minder fossiele energie de woning verbruikt. En dat is goed voor uw energierekening, uw wooncomfort en het klimaat. Lees hier meer over de energielabels.
Hoe werkt het energielabel voor huizen?
Het energielabel geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Hierbij is gekeken naar de isolatie van de woning en de installaties die nodig zijn voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten telt niet mee.
Een energielabel geeft aan hoeveel fossiele brandstof per vierkante meter (kWh/m2) een woning verbruikt en is momenteel ingedeeld in verschillende klassen: van energielabel A++++ (zeer energiezuinig) tot energielabel G (zeer onzuinig). Het energielabel geeft daarmee waardevolle informatie over een woning. Hoe lager het fossiele energieverbruik, hoe beter het energielabel.
Voordelen van een (beter) energielabel
- Energiezuiniger
Op energielabels die vanaf 2021 verstrekt worden ziet u precies wat u kunt doen om uw huis energiezuiniger te maken. Dit kan voordelen opleveren voor de energierekening en het klimaat.
- Waarde van uw huis
Steeds meer huizenkopers letten op het energielabel. Een beter energielabel kan een positief effect hebben op de waarde van uw huis.
Energielabel bepalend voor uw maximale hypotheek
Hoe energiezuiniger een huis, hoe meer u mag lenen om dat huis te kopen. Vanaf 2024 hangt de hoogte van uw maximale hypotheek namelijk onder meer af van het energielabel van het huis. De leenruimte voor kopers van een huis met een energielabel E, F of G, daalt. Als u een energiezuinige woning heeft of koopt, kunt u extra bedrag lenen.
Wat staat er in een energielabel?
Een energielabel bestaat uit verschillende onderdelen. Hoe is de isolatie in delen van uw huis? Is de totale isolatie goed genoeg om aardgasvrij te verwarmen? Welke installaties gebruikt u voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling? Gebruikt uw huis nog aardgas of niet? Hoe hoog is de warmtebehoefte? Wat is het risico op hoge binnentemperaturen in de zomer? Welk deel van uw energie komt uit hernieuwbare bronnen? In een energielabel ziet u precies wat er gedaan is in het huis, hoeveel fossiele energie het huis verbruikt en welke verbeteringen er nog te maken zijn.
Deze energielabels zijn er
Een energielabel geeft inzicht in het verbruik van fossiele energie. Het hebben van een energielabel en het verbeteren van het energielabel heeft mogelijk voordelen.
Dit is het meest energiezuinige label. De woning verbruikt 0 kWh/m2 fossiele energie. Een woning met dit energielabel heet zelfs 0-op-de-meter-woning. Het energieverbruik is net zo veel als dat het huis opbrengt in een jaar tijd.
Zeer laag energieverbruik. De woning gebruikt maximaal 50 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft een zeer laag gebruik van fossiele energie om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen. Bovendien maakt de woning ook al gebruik van hernieuwbare energie.
Zeer laag energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 50 en 75 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft een zeer laag gebruik van fossiele energie om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen. Bovendien maakt de woning ook al gebruik van hernieuwbare energie.
In een woning met energielabel A++ zijn nog mogelijkheden om het gebruik van fossiele energie te verlagen. Dit verschilt per woning, maar mogelijk met (meer) zonnepanelen.
Zeer laag energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 75 en 105 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft een zeer laag gebruik van fossiele energie om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen.
In een woning met energielabel A+ zijn nog mogelijkheden om het gebruik van fossiele energie te verlagen. Dit verschilt per woning, maar kan door het plaatsen van een (all-electric) warmtepomp en/of zonnepanelen.
Zeer laag energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 105 en 160 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft een zeer laag gebruik van fossiele energie om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen.
In een woning met energielabel A zijn nog mogelijkheden om het gebruik van fossiele energie te verlagen. Dit verschilt per woning, maar kan door het plaatsen van een (all-electric) warmtepomp en/of zonnepanelen.
Laag energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 160 en 190 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft een laag gebruik van fossiele energie om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen.
In de meeste gevallen is een woning met energielabel B goed geïsoleerd. Denk daarbij aan dak, vloer muren en HR++ glas. Voor verbeterstappen kan u kijken naar de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen voor het gebruik van hernieuwbare energie. Dit is nog beter voor uw energierekening en het milieu.
Redelijk laag energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 190 en 250 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft minder fossiele energie nodig om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen.
Wat er is gedaan en wat er nog nodig is aan energiebesparende maatregelen kan bij een energielabel C erg verschillen. In het definitieve energielabel van de woning staat dit exact beschreven.
Gemiddeld energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 250 en 290 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft een gemiddeld gebruik van fossiele energie om te verwarmen en/of voor warm water te zorgen.
Waarschijnlijk zijn enkele isolatiemaatregelen genomen, maar kan dit beter. Denk hierbij aan HR++ glas of vloer-, dak- of muurisolatie afhankelijk van wat er al is gedaan. Betere isolatie en ventilatie levert extra wooncomfort op en een lagere energierekening.
Redelijk hoog energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 290 en 335 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft redelijk veel fossiele energie nodig om te verwarmen en voor warm water te zorgen.
Naar verwachting is er op veel plekken nog enkelglas, zijn er weinig energiebesparende maatregelen geïnstalleerd en wordt er geen hernieuwbare energie gebruikt.
Hoog energieverbruik. De woning gebruikt tussen de 335 en 380 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft veel fossiele energie nodig om te verwarmen en voor warm water te zorgen.
Zeer hoog energieverbruik. De woning gebruikt meer dan 380 kWh/m2 fossiele energie. De woning heeft zeer veel fossiele energie nodig om te verwarmen en voor warm water te zorgen.
Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Energielabel van een huis bekijken?
U kunt het energielabel van uw eigen huis of een andere woning (je toekomstige huis bijvoorbeeld) eenvoudig opzoeken. Het enige dat u nodig heeft zijn de adresgegevens.
Check nu uw energielabel
Geen energielabel? Zo vraagt u 'm aan
Nog geen energielabel en wilt u uw huis verkopen? Dan bent u verplicht die eerst aan te vragen. Dit kan via een energieadviseur die u zelf mag uitkiezen. U kunt zelf een gecertificeerd deskundige zoeken via zoekeenenergieadviseur.nl of woninglabel.nl.