Informatie duurzaam wonen

Terug
Persoon omarmt een boom met een groen hart van mos.

Duurzaam wonen voor een beter klimaat

Klimaatverandering, hoe zit het ook alweer? En hoe kan u in Nederland via uw huis bijdragen in de strijd tegen al te snelle opwarming van de aarde?

Klimaatverandering beperken

Het klimaat verandert door opwarming van de aarde. Hoe dat komt? Bij het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, komen broeikasgassen vrij die warmte vasthouden in de lucht. Hoe meer we die uitstoten des te meer warmte vastgehouden wordt.

Om de temperatuurstijging te beperken gaan we in Nederland in lijn met het klimaatakkoord van Parijs (2016) de uitstoot van broeikasgassen verminderen. In het Klimaatakkoord staat een doelstelling van 49% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990, en in 2050 is dat 95% minder. Inmiddels zijn die doelen bijgesteld naar minimaal 55% minder uitstoot in 2030 en klimaatneutraal in 2050.

Woningen dragen ook bij

Gebouwen, en dus ook woningen, dragen bij aan de uitstoot van broeikasgassen door het gebruik van aardgas. Het verduurzamen van onze woningen is daarom belangrijk. Het is beter voor het klimaat, maar ook voor ons wooncomfort en energierekening. Wonen zonder aardgas, dat is het doel.

De aardgasslurpers in huis?

  • Verwarmen - 75%
    Gemiddeld bekeken verbruiken we vooral aardgas om ons huis te verwarmen. Huizen dragen dus vooral bij aan CO2-uitstoot via de verwarming.

  • Warm water - 20%
    Met name douchen, maar ook warm water in de keuken dragen voor een vijfde bij aan aardgasverbruik in huis.

  • Koken - 5%
    In de keuken gebruiken de meeste huishoudens nog een gasfornuis. Koken zorgt dus voor het laatste deel van het gasgebruik van huishoudens.

In 2050 wonen zonder aardgas

Verduurzamen zodat we in 2050 volledig aardgasvrij wonen. Het is een flinke verandering, een 'energietransitie'. Maar het kan gepaard gaan met voordelen, zoals meer wooncomfort en minder energieverbruik. Bovendien is het opgenomen als doel in het Klimaatakkoord, want aardgasvrij wonen is nodig om klimaatverandering te beperken.

In 2030 moeten er 1,5 miljoen woningen van het aardgas afgehaald zijn. De overheid hanteert een wijk-voor-wijk-aanpak. Om te leren wat het beste werkt en hierna te versnellen. Alle nieuwbouw die nu gebouwd wordt, is verplicht aardgasvrij. Zo veranderen we samen om in 2050 volledig aardgasvrij te wonen.

Stap voor stap verduurzamen

Verduurzamen is meer dan de CO2-uitstoot verminderen. Stap voor stap verduurzamen levert mogelijk ook meer wooncomfort en lagere energiekosten op. Zo is goede isolatie in huis vaak slim. U verlaagt namelijk niet alleen uw CO2-uitstoot, maar bespaart mogelijk ook energiekosten en het levert u meer wooncomfort op. Start vandaag nog (hoe klein dan ook).

Bekijk de stappen.